Skip to main content

Resepi Donut with Strawberry Jam Topping and Dairy Whipping Cream


Seronok nak menulis  malam ini. Ada rasa aura yang berlainan pula. Anak dah cukup makan dah tidur pun mereka pukul 8.30 tadi. Jadi inilah masanya kita offkan handphone dan on kan laptop dan pena menari!

Hari ini entri nak merekodkan tentang pembikinan donut yang ber’topping’kan strawberry dan dairy whipping cream. Sejak buat majlis birthday Abang Iky haritu, momentum nak membuat kuih muih dan menguli makin lama makin menggelegak.

Ecewah! Mana taknya, sejak kahwin 2011, mengandung 2012 dan membesarkan anak sulung yang pastinya banyak yang perlu fokus dan dipelajari. Sementelahan itu pula aku juga buat bisnes sampingan seperti custom made handphone casing dan pillow membuatkan masa ku limited dan masak apa yang patut saja.

2013 dan 2014 masa membesarkan anak dan mengandung anak keduapun begitu juga. Alahan aku adalah masuk ke dapur dan bau dapur membuatkan tekak loya saja rasa, bau nasi ditanak, tengok sinki dapur pun meloya dan apa-apa saja yang beraroma membuatkan aku alergi.

2015 anak kedua pun keluar, sekarang 2016 Ziyad dah berusia 21bulan dan abangnya Zikry dah pun 4tahun 1bulan. Makanya aku boleh menarik nafas lega sebab anak-anak pun dah pandai bagi masa kat mummy supaya mummy dapat buat apa yang mamy suka seperti Zumba, Aerodance, sambung belajar Master, menulis, membaca dan memasak apa yang dirasakan teringin.

Aras stress semakin menurun sebab aku dah boleh mengagak, mengenalpasti kerja-kerja yang mana perlu disiapkan dahulu dan buat ‘to do list’ supaya tak terlupa dalam Evernotes Apps.

Panjang lebar mukadimahnya. Al kisahnya tadi nak cerita pasal buat Donut kan. Oh ya, tengok kat dapur ada lebih kurang tepung gandum separuh plastic, aku bercadang nak buat minum petang dengan donut. Jadi dalam pukul 1 petang, aku dah mula menyediakan barang dan stat menguli. Benda-benda macam ni kena estimate masa, kalau tak, lambatlah dapat makan donutnya.  Setelah google beberapa resepi, aku berkenan dengan resepi donut yang tak menggunakan telur digantikan dengan vegetable shortening.  Petuanya supaya lebih lembut dan kadar perkembangannya gebu- gebu begitu. Jom kita lihat apakah bahannya.

RESEPI DONUT WITH STRAWBERRYY JAM TOPPING& DAIRY WHIPPING CREAM

Tempoh penyediaan doh donut:
Proses menguli : 30minit [ supaya doh lembut]
Proses mengembang kali pertama : 1 jam
Proses membuang angin dari doh dan mencanai donut : 20minit
Proses mengembang kali kedua: 30minit
Proses menggoreng : 10minit
Proses topping : 10minit
Total : 160minit / 2 jam 40minit

Itu dia detail sungguh preparation until mission accomplished kan?! Sambil menunggu doh tu mengembang boleh buat kerja lain sambil  melipat kain ke, iron baju ke, mop lantai ke. Multitasking kan! Rumah pun kemas, kuih pun dapat. Perut pun berlipat !

Bahan A
  • 500gram tepung Gandum cap Lily / cap Rose [No bleaching. Tepung ini warnanya kekuningan]
  • 30gram marjerin
  • 1sudu kecil garam
  •  2sudu kecil baking powder
  • 20gram vegetable shortening cap Kijang

Bahan B
  •  11gram Instant Yis Mauripan cap Kijang
  •  1/4liter air suam
  •  20gram gula pasir [manis yang sedang-sedang saja]
Langkah-langkah:

1.    Campurkan Bahan B. Kacau dan biarkan selama 10minit  supaya larutan yis itu bertindak dengan gula dan menghasilkan gelembung.
2.    Sementara itu, satukan Bahan A. Ramas-ramas campuran tersebut seperti meramas pasir dilautan. Setelah sebati, campurkan Bahan B kedalam Bahan A. Tuangkan Bahan B sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat dijari. Uli selama lebih kurang 30minit. Ini kerana untuk mendapatkan doh yang lembut dan gebu disamping membina otot-otot lengan yang sasa.
3.    Setelah diuli, rehatkan doh selama 1jam. Tutup bekas dengan kain basah ataupun penutup periuk dalam suhu bilik.
4.  Selepas 1jam doh mengembang 1 kali ganda, tumbuk doh dan keluarkan udara dan uli selama 5 minit.  Gunakan penggelek dan gelekkan sehingga ketebalan 1-2cm dan acuan bulat gunakan bentuk apa saja yang anda suka. Macam buat biskut tu. Kalau suka besar-besar, bentukkan pakai tangan dan buat lubang tengah-tengah.
5.    Rehatkan donut yang telah diacukan selama 30minit. Sementara itu, boleh panaskan minyak dalam kuali. Kuantiti minyak yang nak digunakan terpulang kepada anda ya, asalkan donut tu boleh tenggelam, kira luluslah tu. Aku jenis jimat minyak masak, sebolehnya aku gunakan yang minimum saja.
6.  Apabila minyak dah panas, api dikecilkan supaya donut yang digoreng tak hangus dan hitam. Test goring sebiji dulu. Kalau panas minyak tu dah stabil, baru teruskan menggoreng. Terbalikkan 3-4 kali dan terus angkat. Toskan minyak dan letakkan donut atas kitchen towel supaya minyak berlebihan diserap.
7.  Sejukkan dan letakkan topping. Jika anda ingin frozenkan doh donut itu, goreng dan terbalikkan 1-2kali dan angkat. Ini supaya yisnya mati. Dah sejuk masukkan dalam bekas dan letakkan dalam fridge bahagian sejuk beku.
8.    Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama  Morroco Mint Tea. Fuh! Terangkat!



Strawberry Jam Topping
Tempoh penyediaan : 15minit
  • 100gram strawberry [dibuang kudup daunnya]
  •  50gram gula pasir [ ikut kadar kemanisan anda]
  •  Secubit garam
  •  2 sudu tepung jagung [ fungsi untuk memekatkan]
  • 100ml air
Langkah-langkah:

1.    Gunakan periuk sederhana besar dan masukkan strawberry dan gula pasir dan pastikan api yang kecil. Teruskan mengacau.
2.  Setelah mendidih dan berbuih-buih, lenyek-lenyekkan strawberry dengan menggunakan pelenyek ataupun belakang senduk.
3.  Apabila semuanya hancur, letakkan larutan tepung jagung dan kacau hingga larut dan tutupkan api. Sejukkan.
4.    Boleh disimpan dalam peti sejuk.

Whipping cream yang aku gunakan ini ialah Dairy Whipping Cream brand Anchor. Kebetulan ada dalam fridge jadi aku spraykan saja atas donut. Nyum-nyum! Rasa susu lembu kata anak. Cuma kelemahan whipping cream ini ialah ianya cepat cair bila terkena suhu bilik. Berbanding Non Dairy Whipping Cream yang biasanya orang gunakan buat Pavlova tu lebih tahan lama.


Selamat Mencuba! Akan dikongsikan lagi resepi yang aku tiruvasi ikut kesesuaian selera keluargaku. Jika anda sukakan resepi ini , terima kasih diucapkan dan kongsikan entri ini dengan kawan-kawan.

Comments

  1. Hello, this weekend is good for me, since this time i am reading this enormous informative article here at my home. Cream charger delivery

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Gambar-gambar di sekitar Hospital Shah Alam, PAC dan wad 8B

Sempat lagi kawan ajak Openhouse, tu dia perut aku . Semua baju dah tak muat dikala ini.  Jam 5.45 pagi kita dah check in PAC, tengoklah kerusi pun kosong, sorang-sorang je . Ok, dah tukar uniform, pakai baju bintik-bintik . Kontraksi tengah mengganas juga masa ni jam 3petang. Aku tak boleh duduk diam atas kerusi, maka aku buat step zumba yang aku ingat dalam surau sambil cas hanphone Laluan untuk ke Labour Room Suamiku yang baik hati menemani ku sarapan pagi. Makan selagi masih berselera. Dah sakit , selera pun hilang. Makanan tu beli di cafe hospital. Sedap kuihnya. Berkongsi makanan sesama suami isteri membawa bahagia, cewah! Masuk PAC semula kena branula sudah. Antibiotik. Nama aku yang paling atas . Senarai patuent yang check in untuk bersalin. Muka yang baru lepas keluar dari alam lain ke alam dunia yang fana Kenapa lah mata dia merah tu, hehe. Disebabkan BP agak ti

101 IMPIAN yang aku MESTI capai!

Aku menghadiri IMKK awal tahun ini, dalam bulan Mac 2014. Tahukan IMKK ‘stand’ for apa? Maksudnya ialah Intensif Magnet Kekayaan dan Kejayaan [IMKK] anjuran Dr. Azizan Osman. Siapalah yang tak kenal beliau? Mentor kesayanganku yang [ernah melalui kegagalan yang sangat sadis dalam hidupnya.  Waktu blog ini dicoretkan , sudah 7 bulan sudah berlalu dan aku masih terkesan dengan program yang berlangsung selama 4 hari 3 malam itu. Sungguh penuh dengan air mata dan tangisan keinsafan. Banyak hormon oxcitoxin terembes selama berada disana. Aura yang berada disana semua aura positif dan sangat legaa! Bila disana, terasa diri berada dalam dunia lain. Semua orang menjadi ‘orang lain’. Kalau selama ini kita jarang mengekspresi diri, beranikan diri untuk membuat sesuatu yang unik dari orang lain, nah inilah masanya! Setiap kali bermula program pada pukul 8.30 pagi,pintu masuk sudah mula dipenuhi orang. Yang uniknya kita perlu berlari untuk masuk ke tempat program dan pilih kerusi barisa

Pengalaman Bersalin Hospital Shah Alam -Bahagian Akhir

Aku dipindahkan ke wad 8B katil 30 pada keesokan harinya. Wad second class katil 2 orang dan toilet. Semasa daftar tempohari, aku tidak membuat apa-apa permintaan untuk di tempatkan wad second class or first class, kerana ku tahu, ia berantung kepada kekosongan katil didalam wad tersebut dan semuanya dilakukan dalam sistem hospital. First in , first out. Nurse membawaku bersama Thoriq dipindahkan ke dalam wad dengan menaiki lif khas yang terletak dibelakang PAC. Hanya kakitangan hospital saja dibenarkan melalui lif tersebut. Sempat beberapa nurse melihat dan menegur thoriq dalam baby cot. Wah, besar baby ni , berapa KG ni.. 3.6kg jawabku. Disepanjang perjalananku, aku sempat melintasi WAD NICU. Dalam hati, harap-harap Thoriq tidak admit disini. Sebelum lahir Thoriq mental ku dah bersiap sedia kemungkinan untuk admit di NICU jika kebarangkalian jaundis yang tinggi seperti yang berlaku kepada abang-abangnya. Kebiasaannya jika adik beradik pernah mengalami jaundis yang teruk, kebaran